Skip to main content

Ny biobank – moderne fasiliteter sikrer fremtidig forskning

Foto av kvinne som holder blodprøveglass

Sykehuset er i ferd med å ferdigstille et toppmoderne biobanklokale på Vinderen. Lokalet skal sikre trygg lagring av verdifullt biologisk materiale. Dette er viktig for sykehusets langsiktige satsing på forskning og persontilpasset medisin. Fasilitetene vil være klare innen utgangen av 2024.

Diakonhjemmet Sykehus har over flere tiår opparbeidet verdifulle forskningsbiobanker, spesielt innenfor revmatologi.  Nytt biobanklokale gir hele sykehuset en etterlengtet mulighet til å bygge opp en bærekraftig og langsiktig løsning for langtidslagring av biologisk materiale på egen eiendom.

Det nye lokalet møter dagens behov og legger til rette for økt kapasitet i årene som kommer. I samarbeid med klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning har vi realisert et viktig prosjekt for sykehuset, sier Mattis Schrøder, avdelingsleder for bygg og teknisk drift.

Trygg langtidslagring for biologisk materiale

Den nye biobanken i Bygg D på Vinderen vil erstatte dagens løsninger, blant annet eksterne lagringsfasiliteter hos Folkehelseinstituttet (FHI). De legger ned sin eksterne lagringsvirksomhet, og i løpet av høsten 2024 vil ultrafrysere bli flyttet fra Myrens Verksted til de nye lokalene på Vinderen.

Innflyttingsprosess

Innflyttingsprosessen ledes av Enhet for klinisk utprøving og er grundig planlagt, informerer enhetsleder Line M Jacobsen, og Frank Bakkejord, kvalitetsrådgiver.

Eierne av fryserne blir informert om tidsplanen og ved spørsmål er det bare å ta kontakt, oppfordrer biobankkoordinator Katrine Bjerkan.

Fremtidens biobank på Vinderen

– Dette er et stort steg for forskningen ved sykehuset. Det nye lokalet er spesielt designet for å imøtekomme kravene til moderne biobanker og er utstyrt med topp sikkerhetsløsninger og optimal infrastruktur for å sikre langtidslagring av verdifullt biologisk materiale, forteller forskningssjef ved sykehuset Espen A. Haavardsholm.

Han understreker at biobanken er til for forskningen på hele sykehuset.

Lokalene vil kunne romme 30-35 ultrafrysere, med temperaturer på -80°C og -150°C, noe som sikrer riktige forhold for langtidslagring av prøver som blod, vev, og leddvæske. Med dedikert kjøling, nødstrøm, adgangskontroll, kontinuerlig overvåking av temperatur i hver enkelt fryser og reservekapasitet ved fryserhavari følges anbefalingene fra Biobank Norway. Det er de som setter de nasjonale standardene for biobankfasiliteter.

Persontilpasset medisin

Forskningsbiobankene som sykehuset har utviklet innenfor revmatologi har vært avgjørende for utviklingen av persontilpasset medisin.

– Gjennom REMEDY vil sykehuset fortsette å bruke biobankene aktivt i fremtidig forskning, spesielt for å identifisere biomarkører og utvikle algoritmer for prediktiv behandlingseffekt, forklarer Espen A Haavardsholm.

Styrket forskningssamarbeid

Høy standard på biobankene gjør det mulig å delta i nasjonale og internasjonale prosjekter som styrker forskningens omfang og kvalitet. Med disse oppgraderingene kan forskningsmiljøet ved sykehuset fortsette å samarbeide med fremragende miljøer i inn – og utland.

– Når det nye lokalet står klart, vil det gi forskningsmiljøet en etterlengtet oppgradering, og sikre at verdifullt biologisk materiale blir oppbevart på en måte som bevarer kvaliteten i mange år fremover, understreker Haavardsholm.

Kontakt Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. ved spørsmål.