Skip to main content

Ny retningslinje om proaktiv terapeutisk legemiddelmonitorering (TDM) ved inflammatoriske sykdommer

Visuell oppsummering

Et REMEDY-ledet internasjonalt panel har utviklet nye retningslinjer basert på beste tilgjengelige forskning, der studier fra REMEDY (NOR-DRUM) er en sentral del av kunnskapsgrunnlaget. Spørsmålet som ligger til grunn: Kan proaktiv TDM forbedre behandlingsresultatene for voksne med inflammatoriske tarmsykdommer, inflammatorisk leddgikt eller psoriasis som bruker biologiske legemidler, sammenlignet med standardbehandling?

Proaktiv TDM innebærer regelmessig måling av legemiddelnivåer i blodet og justering av dosering for å nå optimale nivåer, uavhengig av symptomer.

Det er tre hovedanbefalinger:

  • Anbefaling 1: Panelet foreslår proaktiv TDM for pasienter på vedlikeholdsbehandling med infliksimab.
  • Anbefaling 2: Panelet anbefaler ikke proaktiv TDM for vedlikeholdsbehandling med adalimumab eller andre biologiske legemidler.
  • Anbefaling 3: Panelet anbefaler ikke proaktiv TDM ved oppstart av behandling med infliksimab, adalimumab eller andre biologiske legemidler

Beslutninger om bruk av proaktiv TDM bør baseres på pasientens verdier og preferanser, samt tilgjengelighet av laboratorietester. Flere studier trengs for å avklare effekten av proaktiv TDM av biologiske legemidler, særlig for andre legemidler enn infliksimab.

Innhold i BMJ

Innhold i MAGICapp

Om utviklingen av anbefalingene:

Arbeidet med anbefalingene er ledet av REMEDY, og inngår i serien «BMJ Rapid Recommendations», som gjennomføres som et samarbeid mellom MAGIC og The BMJ. Denne serien fokuserer på å gi klinikere troverdige anbefalinger basert på oppdatert og potensiell praksisendrende forskning. Et internasjonalt panel med pasientrepresentanter, klinikere (blant annet revmatologer, gastroenterologer, dermatologer og kliniske farmakologer) og metodeeksperter utviklet anbefalingene, og ble ledet av Eirik Klami Kristianslund ved Diakonhjemmet sykehus og Leticia Kawano-Dourado i MAGIC.

Anbefalingen bygger på en systematisk gjennomgang og meta-analyse av 10 randomiserte kontrollerte studier med totalt 2383 deltakere. Panelet fulgte den anerkjente GRADE-metoden (Grading of Recommendations, Assessment, Development, and Evaluation). Den gir en strukturert vurdering av fordeler, ulemper og byrder ved behandling ut fra et individuelt pasientperspektiv. Dette inkluderer også analyser av usikkerhet i forskningen, praktiske utfordringer og variasjon i praksis mellom ulike land. Pasientrepresentanter bidro med verdifulle innspill rundt verdier og preferanser, noe som sikret at anbefalingene resonnerte med pasienters behov og perspektiver. Arbeidet er gjort på slik måte at det lett kan tilpasses til nasjonale eller lokale retningslinjer. Deler av de nye norske anbefalingene om bruk av TDM i revmatologi bygger allerede på denne anbefalingen (https://metodebok.no/index.php?action=topic&item=3RYp5hX9).

Nøkkelpersoner som deltok i arbeidet omfatter:

  • Kliniske eksperter: Førsteforfatter Eirik Klami Kristianslund (revmatolog), Tine Jess (gastroenterolog), Catherine Smith (dermatolog), Andrew Owen (farmakolog) og flere andre spesialister fra ulike fagområder.
  • Metodologer: Førsteforfatter Leticia Kawano-Dourado, Per Olav Vandvik, Gordon Guyatt, Thomas Agoritsas og Dena Zeraatkar, som ledet arbeidet med systematisk gjennomgang og bruk av GRADE-metodikken.
  • Pasientrepresentanter: Arne Schatten og Camilla Stabell bidro med innsikt i pasientpreferanser og -erfaringer.

Fagfolkene hadde ikke økonomiske interessekonflikter, og The BMJ og MAGIC sørget for at profesjonelle og akademiske interessekonflikter ble håndtert for å sikre objektivitet.