RECONNECT-nettverket: Nye nettsider og seminar
Nettverket for desentraliserte studier i HSØ lanserer nye nettsider og inviterer til sitt første seminar, mandag 25. november. Seminaret krever påmelding.
På bildet, Anne Therese Tveter, Tuva Moseng og Marie Skovli Pettersen
Nettsider
Nettsidene skal være en sentral informasjonskilde for alle som arbeider med desentraliserte kliniske studier i Helse Sør-Øst, med oppdateringer om aktiviteter, seminarer og tilgang til nyttige ressurser.
Seminar 25. november
På programmet står blant annet presentasjoner fra Helse Sør-Øst om innovasjon og hvordan man kan gjøre medisinsk utstyr tilgjengelig.
Erfaringer med å få medisinske apper ut på markedet er utgangspunktet for panelsamtalen: Hvordan skal vi unngå "pilotkirkegården"?
Seminaret innledes før lunsj med RECONNECTs status og fremtidige planer.
Seminaret er gratis, men krever påmelding innen 15. november. For mer informasjon om program og registrering, se nettsidene på RECONNECT-nettverk.no: RECONNECT-seminar 25. november: "Hvordan unngå pilotkirkegården?"
Om RECONNECT
RECONNECT ledes av postdoktor Tuva Moseng ved Diakonhjemmet sykehus. Målet er å gjøre kliniske studier mer tilgjengelige for pasienter gjennom desentraliserte løsninger og samarbeid på tvers av institusjoner. Nettverket støttes av Helse Sør-Øst og samler eksperter fra en rekke sykehus og forskningsmiljøer. Med desentraliserte løsninger menes ulike elementer i en studie som gjør at deltagerne ikke trenger å reise til sykehus eller studiesenter, men kan delta i studien hjemmefra. Eksempler på dette kan være løsninger for digitale samtykker og datainnsamling eller oppfølging og behandling levert gjennom mobil-apper.
– RECONNECT er etablert for å samle erfaringer og øke kunnskap om studier med desentraliserte elementer blant forskere. Dersom flere kliniske studier bruke desentraliserte elementer kan dette bidra til å gjøre kliniske studier mer tilgjengelige for flere pasienter, redusere reisebelastningen og utnytte ressursene mer effektivt, forklarer Moseng.
Nettverket er knyttet til arbeidspakke 5 i REMEDY, forskningssenteret for behandling innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer. Sentralt i denne arbeidspakken er innovative tilnærminger til desentralisert behandling.
Tverrfaglig samarbeid og bred deltakelse
RECONNECT er et tverrfaglig samarbeid mellom forskningsgrupper i Helse Sør-Øst, inkludert Diakonhjemmet sykehus, Oslo universitetssykehus (OUS), Akershus universitetssykehus (Ahus), Vestre Viken, Sykehuset Innlandet, Sykehuset Østfold og Sørlandet sykehus. Nettverket har også med Sykehusapotekene HF, som spiller en sentral rolle i arbeidspakken for legemiddelhåndtering.
Professor Anne Therese Tveter, som er initiativtaker til nettverket, understreker betydningen av det brede samarbeidet:
– Ved å samle kunnskap fra ulike fagmiljøer og erfaringer fra forskjellige studier, kan vi løse utfordringer som desentralisering av kliniske studier bringer med seg. Det er viktig å dele erfaringer om alt fra digital datainnsamling til legemiddelhåndtering.
Marie Skovli Pettersen er rådgiver for nettverket og har ansvaret for å samle og formidle kunnskapen fra de ulike arbeidspakkene. Hun forteller at det handler om å gjøre forskning lettere tilgjengelig, både for forskere og pasienter.
– Vi vil gjøre det enklere å dele erfaringer og bygge kompetanse for å øke bruk av desentraliserte elementer i kliniske studier i Norge, forteller Pettersen.
Veien videre for RECONNECT
Nettverket er fremdeles i en tidlig fase, men arbeidet har allerede begynt med å kartlegge eksisterende digitale løsninger, medisinsk utstyr og lovverket rundt legemiddelhåndtering i desentraliserte studier. Et av målene er å utvikle en digital verktøykasse som kan støtte forskere når de skal velge metode for datainnsamling.
– Vi håper at vårt nettverk, som samler erfaringer fra studier med desentraliserte elementer, vil bli en viktig ressurs for forskere i hele regionen, sier Pettersen.
Hvordan kan nettverket bidra til bedre forskning? Et konkret eksempel
Forskere bruker mye tid på å finne en digital løsning for datainnsamling som dekker alle behov i studien.
– Ett system kan ha funksjoner som fungerer godt for én pasientgruppe, men være uegnet for en annen. Det finnes ikke et universelt system som kan møte alle behov, forklarer Pettersen.
Hun viser til et eksempel fra et arbeidspakkemøte, der prosjektlederen fortalte om utfordringene med å vurdere flere ulike løsninger før de fant et system som passet prosjektet. Et av alternativene de vurderte hadde nesten alle nødvendige funksjoner, men var kun godkjent for bruk i en annen region og kunne derfor ikke brukes i prosjektet.
Prosjektledere må ofte bruke mye tid på å sette seg inn i ulike systemer for digital datainnsamling før de kan avgjøre om de dekker deres behov.
– Når de grundig må vurdere mange alternativer, blir det en ekstra tidkrevende prosess i oppstartsfasen. Det er utfordrende, da man ønsker å komme raskt i gang med studien, sier Pettersen. – Når vi samler en oversikt over hvilke systemer som finnes og hvilke funksjoner de tilbyr, vil forskerne kunne finne en passende løsning på en mer effektiv måte, legger hun til.
Arrangementer fremover
Arrangementer som er relevante for nettverket blir publisert på nettsidene. Det være seg kurs, seminarer og møter i arbeidspakkene.
Driver du med desentraliserte kliniske studier i Helse Sør-Øst vil altså nettsidene bli en stadig viktigere kanal for informasjon som er relevant.
– Kvaliteten på nettsidene avhenger av at alle som er med i nettverket bidrar med informasjonen vi etterspør, forklarer nettverksleder Tuva Moseng.