Skip to main content

START-prosjektet: Banebrytende forskning på artritt

Mann i hvite klær tar vevsprøve

De aller første biopsiene i START-prosjektet ble et startskudd for den operative delen av et ambisiøst forskningsarbeid. Går det som man ønsker, vil det gi store bidrag til diagnostikk og behandling for pasienter med inflammatorisk artritt.

Bildetekst: START samler inn kliniske data, blant annet gjennom biopsi, for å få informasjon som kan føre til bedre behandling av revmatiske sykdommer. Erlend Holm-Nordlie i hvitt. Foto: Nicolas Tourrenc

Målet er å identifisere tidlige markører for å sikre raskere diagnoser og persontilpasset behandling.

START ledes av seniorforsker og revmatolog Silje Watterdal Syversen, med PhD-stipendiat Erlend Holm-Nordli som en sentral aktør. Begge er tilknyttet forskningssenteret REMEDY ved Diakonhjemmet sykehus.

Innsamling av data og biobank

Studien innebærer en omfattende innsamling av kliniske data, inkludert blodprøver, leddvæske og biopsier fra personer med nyoppstått artritt (mindre enn 12 ukers varighet).

Materialet lagres i en biobank, og pasienter fyller ut spørreskjemaer gjennom en digital plattform, ViedocMe.

Holm-Nordli, som leder inkluderingen av pasienter, utdyper:

– Hittil har vi inkludert ni pasienter, og vi har allerede lært mye om prosedyrene våre. Dette har hjulpet oss med å optimalisere datainnsamlingen og styrke studiedriften.

Han føyer til at det har vært stor dugnadsinnsats fra hele revmatologisk avdeling.

– Vi drar nytte av det store arbeidet som har blitt lagt ned i opparbeidelsen av biobank fasiliteter og kompetansehevingen knyttet til prosessering av biologisk materiale, forteller han. – Samarbeidet med forskningsstøtte/CTU og biobankoordinator Julie Røkke Osen har også vært blant forutsetningene for å lykkes.

Første biopsi tatt

13. januar ble de første biopsiene i studien tatt. Biopsiteamet, med Guro Løvik Goll og Hilde Berner Hammer i spissen (bokstavelig talt (💉), har sikret god logistikk for å prosessere og lagre materialet.

– Dette er et stort skritt fremover for prosjektet, sier Syversen. – Det viser at vi er godt i gang med å samle inn verdifull informasjon som kan bidra til bedre forståelse av sykdomsprosessen.

Forberedt for større inklusjon

START har mottatt midler fra Helse Sør-Øst og støtte fra REMEDY og Diakonhjemmet sykehus. Studien var klar for å åpne for inklusjon av flere pasienter fra 1. februar 2025.

– Vi har jobbet grundig med å etablere biobankfasiliteter, prosedyrer og et digitalt verktøy for å registrere data, forklarer Holm-Nordli. – Det legger grunnlaget for å inkludere et stort antall pasienter på en effektiv og kvalitetssikret måte.

Et fremtidsrettet prosjekt

START-prosjektet er et viktig bidrag til forskning på inflammatorisk artritt, med sikte på tidlig diagnostikk og persontilpasset behandling.

Ved å samle inn og analysere store mengder data, tar teamet mål av seg til å utvikle bedre behandling. De er avhengige av samarbeidspartnere i det basalfaglige miljøet eksempelvis ved OUS og UIO for å gjennomføre prosjektet.

Syversen forklarer at prosjektet har potensial til å gi nyskapende innsikt i hvordan vi behandler pasienter med inflammatorisk artritt.

 – Vi er spente på hva fremtiden vil bringe, sier Silje W. Syversen.

NIC 5656 web