Webinar om persontilpasset medisin
Doktor Marthe Kirkesæther Brun forteller i dette webinaret om forskningsfunn som kan gi mange pasienter bedre behandling. Webinaret har tittelen Persontilpasset behandling av betennelsessykdommer – monitorering av legemiddelnivå og antistoffer.
Premiere 31. august kl. 0830
Lenken finner du her, https://youtu.be/2RGv-5Om2-0
I vår YouTube-kanal kan du se flere webinarer om aktuelle temaer: //wwwhttps://www.youtube.com/@NKRR
Vi sakser fra VGs artikkel om Marthe K. Bruns doktograd, 16. mai i år:
Mange mennesker med kroniske betennelsessykdommer har opplevd at kroppen danner antistoffer mot medisinene de trenger for å holde sykdommen i sjakk.Det har resultert i dårligere effekt, eller i verste fall at medisinen har sluttet å virke. Dette kan i sin tur føre til sykdomsoppbluss som setter pasientene helsemessig tilbake.
Men nå kan denne pasientgruppen gå en lysere fremtid i møte. Bakgrunnen er den såkalte NOR-DRUM-studien, og ikke minst resultatene av doktorgradsarbeidet til Marthe Kirkesæther Brun, som er knyttet opp til denne studien.
I 2019 startet Kirkesæther Brun som doktorgradsstipendiat ved forskningssenteret REMEDY ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo. Forskningssenteret har spesialisert seg innen revmatologi og muskelskjelettsykdommer, og har vært svært sentral i den nevnte studien.
25. april i år disputerte hun, og fullførte med det doktorgradsavhandlingen som fikk navnet «Infliximab therapy in immune-mediated inflammatory diseases: Immunogenicity and proactive therapeutic drug monitoring».
Enkelt forklart handler det om medisinen infliximab og annen type biologisk behandling som over 50 000 mennesker med kroniske betennelsessykdommer her i landet mottar.
To av tre som har betennelsessykdommer i ledd, og som behandles med disse medisinene, oppnår symptomfrihet. Forskningen på hvordan medisinen skal brukes mest mulig optimalt, samt kartlegging av risikofaktorer som gjør at preparatene ikke virker som forventet, gjør at også den siste tredelen nå har et økt håp om hjelp.