Skip to main content

Fysioterapikongressen 2025 - 13. - 15. mars

En mann og to  kvinner

Fysioterapikongressen 2025 samler fagfolk fra hele landet til tre dager med faglig påfyll, forskningsformidling og nettverksbygging. Med hele 58 ulike programposter byr arrangementet på et bredt spekter av forelesninger, paneldebatter, workshops og posterpresentasjoner. Flere fra Diakonhjemmet sykehus deltar – både som tilhørere og med egne innlegg. Tittelen på kongressen er, Slik beveger vi samfunnet.

Prosjektleder Dora Sif Oskarsdottir forteller at målet er å samle 900 fysioterapeuterThe Qube – Clarion Hotel Oslo Airport, hvor de kan fordype seg i fagutvikling og ny forskning innen fysioterapi. De påmeldte representerer ulike deler av helsetjenesten fra hele landet.

Kongressen arrangeres hvert tredje eller fjerde år, sist i 2015, 2018 og 2022, og også i år er Diakonhjemmet sykehus godt representert med flere foredragsholdere:

  • Lars Martinsen, doktorgradsstipendiat og fysioterapeut, presenterer funn fra DigiOA-studien, en randomisert kontrollert studie om digital treningsoppfølging vs. veiledet øvelsesterapi for pasienter med hofte- og kneartrose. Han deltar også med en posterpresentasjon.
  • Randi Sørland og Unni Marthinsen fra Lærings- og mestringssenteret holder en workshop om helsekompetanse, hvor deltakerne får en praktisk innføring i Teach-back-metoden, en tilnærming for å styrke pasienters forståelse og egenmestring.
  • Rikke Helene Moe skal lede paneldebatt.
  • Kristine Røren NordénMarius Nøren og Tuva Moseng deltar med henholdsvis innlegg og posterpresentasjon. Intervju med dem kan du lese i den videre teksten:

Kristine Røren Nordén

  1. Kan du gi en kort oversikt over temaet for din presentasjon på Fysioterapikongressen 2025?

Jeg er med på to sesjoner på Fysioterapikongressen 2025.

Torsdag 13. mars skal jeg delta i sesjonen ‘Pasienter med revmatisk sykdom: Hvilken verdi har testing av fysisk form i klinisk praksis?’. Her skal jeg først holde et 30. min foredrag om testing av fysisk form – hva er det vi tester, hvorfor bør vi teste og hvordan kan vi teste.

Det etterfølges av en paneldebatt der jeg deltar sammen med fysioterapeutene Kari Bjørnstad fra St. Olav og Øyvind Erås fra Hans&Olav Fysioterapi. Paneldebatten ledes av Rikke Helene Moe.

Lørdag 15. mars presenterer jeg funn fra ExeHeart studien (WP4 i REMEDY) i en oral abstract sesjon.

  1. Hvilke hovedfunn eller konklusjoner presenterer du, og hvordan kan disse påvirke praksis innen fysioterapi?

I sesjonen om verdien av å teste fysisk form belyser jeg hvorfor aerob kapasitet og muskelstyrke er så viktige for helsa vår. Videre at vi som fysioterapeuter regelmessig bør teste aerob kapasitet og muskelstyrke- fordi det er gode mål på generell fysisk helse. Det er en utmerket måte å følge endringer over tid hos den enkelte pasient. Slike målinger gjør at vi i større grad kan optimalisere treningsdosering til den enkelte pasient.

I sesjonen der jeg presenterer funn fra ExeHeart studien viser vi til at i denne RCT, der treningen ble gjennomført hos fysioterapeuter i primærhelsetjenesten, var høyintensiv trening trygt og effektivt, og effekten vedvarte etter at selve intervensjonen ble avsluttet.

I tillegg til merkbart bedre aerob kapasitet, så vi at det ikke var noen økning i sykdomsaktivitet som følge av høyintensiv trening, men heller en tendens til lavere sykdomsaktivitet hos dem som hadde trent med høy intensitet.

  1. Hvordan ser du for deg at dine funn kan implementeres i klinisk praksis eller påvirke pasientbehandlingen?

Jeg håper at sesjonen om testing av fysisk form kan være med på å motivere til at vi som fysioterapeuter måler fysisk form i denne pasientgruppen og at vi er bevisste på hvilke målemetoder vi bruker og i hvor stor grad vi kan stole på resultatene de ulike målemetodene gir oss.

Funn fra ExeHeart studien håper jeg kan være med på å trygge fysioterapeuter på at høyintensiv trening er trygt og gjennomførbart, også når det gjennomføres utenfor spesialisthelsetjenesten.

Vi ser at det i klinisk praksis fortsatt hersker en viss skepsis til hvor trygt det er å trene hardt for denne pasientgruppen. Vi håper våre funn kan være med på å bidra til at trening for denne pasientgruppen doseres med litt høyere intensitet ettersom vi vet at det gir bedre resultater på aerob kapasitet.

  1. Har du planer om videre forskning eller prosjekter basert på dette arbeidet?

Ja, absolutt! Vi ønsker stadig å finne enkle og samtidig presise målemetoder for å måle fysisk form som kan implementeres bredt i primærhelsetjenesten. Det er ett måleverktøy vi er veldig nysgjerrige på, men vi er avhengige av å teste ut i en studie før vi kan anbefale den til videre bruk.

Ellers har vi planer om å gjennomføre en studie der vi ser på hva som skjer i kransarteriene (blodårene som forsyner hjertemuskelen) hos pasienter med revmatoid artritt når de trener med høy intensitet over flere måneder.

  1. Hva tenker/håper du på å ta med hjem fra Fysioterapikongressen 2025?

Aller mest gleder jeg meg til sesjoner med dyktige foredragsholdere der jeg kan lene meg tilbake og la meg inspirere. Videre håper jeg å møte kollegaer og knytte nye kontakter- både de som jobber med forskning og i klinikk.

Tuva Moseng 

Hun skal snakke i en sesjon som heter «Artrosenytt». Hennes mitt bidrag handler om «Behandlingsanbefalinger for hofte- og kneartrose. Hva er nytt?» Hun har selv hat en viktig rolle i utviklingen av EULARS nye behandlingsanbefalinger for artrose.

  1. Hvilke hovedfunn eller konklusjoner presenterer du, og hvordan kan disse påvirke praksis innen fysioterapi?

Målet er å oppdatere publikum på hva som er det nyeste innen anbefalte behandlingstiltak ved kne- og hofteartrose. Hvis dette følges i klinisk praksis kan det påvirke smerte, funksjon og livskvalitet i positiv retning for en stor gruppe pasienter

  1. Hvordan ser du for deg at dine funn kan implementeres i klinisk praksis eller påvirke pasientbehandlingen?

Når fysioterapeuter er faglig oppdatert kan det øke kvaliteten på behandlingen de tilbyr i sin praksis som igjen vil komme pasientene til gode

  1. Har du planer om videre forskning eller prosjekter basert på dette arbeidet?

Vi fortsetter arbeidet med å spre behandlingsanbefalinger og siste nytt på artrosefeltet

  1. Hva tenker/håper du på å ta med hjem fra Fysioterapikongressen 2025?

Det er spennede å høre om hva som rører seg der ute. Fysioterapi er jo et veldig bredt fag, og jeg håper å bli inspirert ved å høre om forskning av høy kvalitet og lære noe nytt om hvordan fysioterapi kan tilgjengeliggjøres og nyttiggjøres pasienter med ulike problemstillinger.

Marius Nøren

  1. Kan du gi en kort oversikt over temaet for din presentasjon på Fysioterapikongressen 2025?

På Fysioterapikongressen 2025 vil jeg presentere funn fra en studie der vi undersøkte kriterievaliditeten til en submaksimal kondisjonstest hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom. Studien ble gjennomført i tilknytning til den større ExeHeart-studien (Kristine Røren Nordén).

Overordnet tema er den sterke assosiasjonen mellom aerob kapasitet og risiko for hjerte- og karsykdom og tidlig død. Det er foreslått at vi bør måle pasienters aerobe kapasitet i større grad enn det som er dagens praksis.

Dette gjelder spesielt for pasienter med en underliggende økt risiko for nettopp hjerte- og karsykdom, noe pasienter med inflammatorisk leddsykdom er et eksempel på. Submaksimale kondisjonstester kan gjøre måling av aerob kapasitet mer tilgjengelig i klinisk praksis, men slike tester krever tilstrekkelig validering for de enkelte pasientgruppene som skal benytte dem.

  1. Hvilke hovedfunn eller konklusjoner presenterer du, og hvordan kan disse påvirke praksis innen fysioterapi?

Vi undersøkte kriterievaliditeten til den submaksimale kondisjonstesten, Single-Stage Submaximal Treadmill Walking Test (SST). Vi fant at testen hadde moderat kriterievaliditet på gruppenivå, men at den hadde store tilfeldige målefeil på individnivå. I klinisk praksis er testen derfor lite egnet til å måle aerob kapasitet hos enkeltindivider med inflammatorisk leddsykdom.

  • Hvordan ser du for deg at dine funn kan implementeres i klinisk praksis eller påvirke pasientbehandlingen?

Vi håper denne studien er med på å belyse viktigheten av å måle aerob kapasitet hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom. Kjennskap til ulike måleverktøys måleegenskaper er imidlertid essensielt for å kunne gjøre kliniske vurderinger på riktig grunnlag.  

  • Har du planer om videre forskning eller prosjekter basert på dette arbeidet?

Vi ønsker å publisere en artikkel basert på denne studien.

  • Hva tenker/håper du på å ta med hjem fra Fysioterapikongressen 2025?

Jeg håper på å hente inspirasjon til eget fagarbeid gjennom mange ulike forelesninger og faglige diskusjoner.


Les mer om kongressen på fysioterapikongressen.no.