Skip to main content

Aktuelle kurs og konferanser

Konferanser

REMEDY seminar, 5.-6. mars

REMEDYs årlige seminar på Sanner Hotell på Granavollen blir onsdag 5. – torsdag 6. mars 2025, så hold av datoene allerede nå!

Program komme i starten av desember

Målgruppen er forskere/forskningsmedarbeidere som vil ha en aktiv rolle i samarbeidsprosjekter og aktiviteter som inngår i REMEDY. 

Mer informasjon kommer

OMERACT: 14.-18. mai 2025

Det er annonsert at OMERACT 2025 er på trappende!

OMERACT vil arrangeres 14-18. mai 2025 på Chateauform Campus La Mola in Terrassa, bare 30 minutter utenfor Barcelona, Spania.

For mer informsjon se her; OMERACT 2025 – OMERACT

40th Scandinavian Congress of Rheumatology: 2025

Den 40th Scandinavian Congress of Rheumatology (SCR) arrangeres i Malmø August 2025.

Følg med her for informsjon; 40th Scandinavian Congress of Rheumatology - Svensk Reumatologisk Förening

Kurs

Good clinical practice (GCP) kurs: 13. februar og 15. juni

Det er et lovpålagt krav at alle som har et ansvar i henhold til GCP, og som er involvert i utprøving av legemidler på mennesker skal ha dokumentert GCP-opplæring. Kunnskap om GCP er nyttig for alle som er involvert i kliniske studier. Programmet ser du her. I vår vil Regional forskningsstøtte ved OUS gjennomføre 2 kurs, som vil være både digitale og fysiske (Rikshospitalet, Store auditorium).

Torsdag 13. febrauar og 15. juni

  • Hovedutprøver kl. 9:00-11:30 og sponsor kl. 12:00-16:00
  • Sted: digitalt eller fysisk (Rikshospitalet, Store auditorium)
  • Pris: Kurset er gratis
  • Påmelding: du kan melde deg her
  • Påmeldingsfrist: 11. februar og 13. juni

Hovedutprøver: Kurset dekker ansvar og roller for hovedutprøvere og andre som bidrar i inkludering og oppfølging av studiedeltagere.

Sponsor: Kurset dekker sponsors ansvar og roller i legemiddelstudier, bl.a. å skrive protokoll og informasjonsskriv til studiedeltagere, korrespondere med myndigheter (legemiddelverk og etikkomiteer) og. Sponsor er initiativtaker og ansvarlig for hele studien.

Direktoratet for medisinske produkter (DMP, tidligere SLV) og Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) vil informere om ny forordning for legemiddelutprøvinger, Forordning (EU) Nr. 536/2014, som ble implementert 31. januar 2022 og krav til transisjon fra gammelt til nytt regelverk.

Det vil være mulig å kun delta på DMP og REKs forelesning, se program.

For mer informasjon se: GCP-kurs i regi av NorCRIN partnere - www.norcrin.no

Kurs i brukermedverknad i medisinsk og helsefagleg forsking, 07.-09. mai 2025

Eit tredagers interaktivt kurs der forskarar/studentar og brukerrepresentantar i saman lærar om:

➢ bakgrunnen for innføring av brukarmedverknad i forsking
➢ forskaren sitt ansvar for at brukarmedverknad vert integrert i heile
prosessen i eit klinisk forskingsprosjekt
➢ korleis brukarmedverknad er dokumentert til å påverke forskinga
➢ å vurdere meirverdi av brukarmedverknad
➢ å igangsette konstruktiv brukarmedverknad i eigne prosjekt
➢ brukarorganisasjonar og lokale brukarutval si rolle
➢ å formidle eiga forsking til brukarar på ein lettfatteleg måte
➢ metodar for å involvere pasientrepresentantar

For Phd studentar/forskarar:
Kurset gjev 2 ECTS for PhD-kandidatar og andre studentar under kurskode CCBIONEUR910, påmelding kommer i Studentweb (frist som regel 1. februar). Kun fysisk oppmøte. Undervisingsspråket er hovudsakleg norsk.

For pasientar og pårørande:
Er du pasient eller pårørande, og interessert i korleis du kan påverke
medisinsk forsking? Så vil vi gjerne invitere deg til kurset
«Brukarmedverknad i medisinsk og helsefagleg forsking». Her vil du få møte den nye generasjonen med legar og forskarar, høyre om forskaren sitt ansvar for brukarmedverknad i forskinga si, korleis dette kan gjerast, og ikkje minst kome med dine eigne innspel. Pasientar og pårørande veit best korleis det er å leve med sjukdomen, og har ei unikt presepktiv som forskarar og helsepersonell ikkje alltid har. Både erfarne og uerfarne
brukarrepresentantar (pasientar/pårørande) er velkomne. Påmeldingsskjema blir lagt ut seinare, men hald dato og vis interesse ved å klikke deg på dette arrangementet.

Se mere informasjon:

(1) Hald dato: Kurs i brukermedverknad i medisinsk og helsefagleg forsking | LinkedIn

Arrangementer (møter, seminarer, webinarer)

WP1 vinterseminar 05. februar 2025

WP1 inviterer til vinterseminar onsdag 5.2 kl 15:15-17:15 med påfølgende middag

Hold av dato- mer info kommer rett over jul.

Regional forskningsstøtte arrangere seminar for forskere og forskningspersonell 3. - 4. mars

Regional forskningsstøtte arrangere seminar seminar for alle kolleger i forskningsstøtte, forskere og studiepersonell, og andre interesserte.

Hold av 03. og 04. mars 2025

I seminaret vil vi presenterer aktuelle temaer og vise hvordan forskningsstøtte lokalt og regionalt hjelper forskere og studiepersonell som jobber med  forsknings- og kvalitetsprosjekter. Program vil ha bidrag fra flere, og skal være nyttig for hele vårt miljø.

Mer informasjon kommer. 

Diverse kurs fra Virke

Virke arrangere diverse kurs, feks prosjektlederkurs, lederkurs, teamlederkurs, smart rekruttering, presentasjonsteknikk, arbeidsmiljø og arbeidsrett og bærekraft. For mer informasjon se: Kurs og digitale arrangementer hos Virke

Kurs fra OUS Regional Forskningsstøtte

Følg med på kurs fra OUS Regional Forskningsstøtte her: Forskningsstøttes kurs - Oslo universitetssykehus HF

Tidligere kurs

PROM i klinisk forskning – 13. januar 2025

Konferansen består av et bredt program der du vil du få høre om helseøkonomi og PROMs og komplekse intervensjoner med helsekompetanse og PROM.

 Du vil få innblikk i de ferske SISAQOL-IMI konsensusretningslinjene for analyse, tolkning og presentasjon av PROM data og om brukermedvirkning i utvikling av konsensusretningslinjer. I tillegg vil du få presentert eksempler på IKT-plattformer for elektroniske PROM (ePROM) og om pasienters erfaringer med ePROM i digital hjemmeoppfølging. Les mer om konferansen her: PROM i klinisk forskning 2025

  • Dato: 13. januar 2025, kl. 09:00 - 15:10
  • Sted: Radiumhospitalet, Forskningsbygg K, Auditoriet
  • Deltakeravgift: 600 kr (Inkl. lunsj)
  • Påmeldingsfrist: 23. desember 2024
  • Link til program og påmelding: Kurs og aktiviteter - PROMiNET
Webinarserie: Brukermedvirkning – Patient and public involvement, 17.12.24
Torsdag 17. desember kl. 16.00
NRF og REMEDY forskningssenter har gleden av å invitere til et åpent webinar med en av verdens ledende eksperter på brukermedvirkning.
 
Dr. Julia Abelson har dedikert sin karriere til brukermedvirkning. Hun er Professor og leder ved McMasters Universitets seksjon for health and research methods i Canada, og har i sitt arbeide utviklet og forsket på ulike verktøy for brukermedvirkning. I dette webinaret presenterer hun en kort historisk oversikt om brukermedvirkning i forskning og helsesystemer (med et internasjonalt perspektiv) og snakker om utfordringene på feltet.
 
Etter presentasjonen, har vi en diskusjon der Dr. Abelson, Professor Ingvild Kjeken ved REMEDY og Fagsjef Anna Fryxelius i NRF prater om sentrale problemstillinger og muligheter innen brukermedvirkning.
Dr. Abelson har jobbet i mange år med utviklingen av et måleinstrument for brukermedvirkning som brukes i mange land. Dette verktøyet har Joachim Sagen oversatt til norsk som del av sitt doktorgradsarbeide.
 
Webinaret holdes på engelsk.
All About Clinical Trials, 12.-13. desember

Kurset All About Clinical Trials  vil bli holdt på Diakonhjemmet sykehus, Oslo 12.-13. desember i 2024.

Kurset er et samarbeid mellom European Society of Cardiology (ESC) Cardiovascular Pharmacoloy (CVP) working group, Association of Cardiovascular Nursing & Allied Professions (ACNAP), Norsk Cardiologisk Selskap og REMEDY.  

Kurset er et generisk kurs som tar for seg alle sider ved clinical trials og vil det være relevant for alle som er interessert i kliniske studier. Kurset egner seg spesielt godt for PhD kandidater

Formålet med AACT-kurset er å gi et innblikk i alle aspekter ved kliniske studier: fra design til implementering og evaluering av resultater. Kurset vil også fremheve nylig foreslåtte metoder for klinisk utprøving samt diskutere regulatoriske krav. Ved å delta på kurset får man et GCP diplom som har EU standard, og som ligger noen hakk over det norske GCP diplomet. Kurset er ikke forhåndsgodkjent som et PhD kurs, men dette kan søkes om i etterkant og vil sannsynligvis bli godkjent. For mer informasjon og program, se ESC 365 - All About Clinical Trials (AACT) (escardio.org)

Kurset har høy faglig standard med både nasjonale og internasjonale foredragsholdere og egner seg for alle som er interessert i klinisk forskning; PhD kandidater, postdoktorer og kliniske forskere som leger, sykepleiere og annet helsepersonell.

Registreringsavgift:

  • Medlemmer ESC CVP working group, PhD kandidater (REMEDY YRP), postdoktorer (REMEDY YRP)  og unge ACNAP medlemmer: 50 Euro 
  • Sykepleiere og allierte fagpersoner (ACNAP) 250 Euro 
  • Standard registreringavgift: 300 Euro

Registrering på:  https://esc365.escardio.org/event/1613

WP3 seminar: "Pain phenotyping in rheumatic diseases" 12.12.24

WP3 ønsker invitere til et seminar 12. desember kl 9.30-11.00

Seminaret omhandler "Pain phenotyping in rheumatic diseases" - kjernen  i WP3.

Lisa Carlesso er fysioterapeut av bakgrunn og er førsteamanuensis ved McMaster University i Canada, og har mye erfaring fra forskning innenfor smerte ved artrose. I tillegg vil stipendiat Daniel Bordvik presentere sin nyeste forskning fra Nor-Hand studien, og jeg vil presentere vår nye studie "Pain in inflammatory arthritis" hvor vi snart skal starte datainnsamling. 

Program: 

9.30-10.00: Lisa Carlesso: Pain mechanisms in people with knee osteoarthritis: Insights from phenotypes
10.00-10.10: Discussions and questions
10.10-10.25: Daniel H. Bordvik: Pain phenotypes and their stability over time in people with hand osteoarthritis: Results from the Nor-Hand study
10.25-10.35: Discussions and questions
10.35-10.50: Ida K. Bos-Haugen: Pain in inflammatory arthritis: The Nor-Pain study
10.55-11.00: Discussions and questions

Melde deg på her: https://nettskjema.no/a/471661

Håper mange har lyst til å komme! 

Webinarserie: WP 2 Presisjonsmedisin- 05.12.2024

Presisjonsmedisin

Torsdag 5. desember kl. 13:00

NRF får besøk av professor og overlege Hilde Berner Hammer og overlege i revmatologi og seniorforsker Guro Løvik Goll fra REMEDY. De forsker på presisjonsmedisin og jobber med prosjekter med mål om å identifisere biomarkører og genetiske/epigenetiske markører for behandlingseffekt og alvorlighet av sykdom, samt karakterisere og stratifisere tidlig sykdom.

Les mer og meld deg på her.

For mere informasjon se her: Webinarserie om nyeste forskning innen revmatologi | Norsk Revmatikerforbund

Digital veiledning i bruk av pasientrapporterte utfallsmålinger (PROM) i kliniske studier, 6. desember

PROMiNET tilbyr veiledning til PhD-stipendiater, postdoktorer, forskere eller andre som er involvert i klinisk forskning med bruk av PROM og har tilhørighet i Helse Sør-Øst.

Ønsker du å diskutere og få veiledning i bruk av PROM i prosjektet ditt med våre PROM-eksperter?

For å kunne påvirke klinisk praksis må PROM inkluderes på en vitenskapelig måte. PROMiNET tilbyr veiledning til PhD-stipendiater, postdoktorer, forskere eller andre som er involvert i klinisk forskning med bruk av PROM (og har tilhørighet i Helse Sør-Øst). Prosjektskisse (1-2 sider) og kort beskrivelse av hva det ønskes veiledning på må sendes inn på forhånd. Veiledningen gjennomføres på Teams.

Deltakere som har deltatt på tidligere PROMiNET-kurs prioriteres til oppsatte veiledningstider.

Mer informasjon (PDF).

RECONNECT-seminar 25. november: "Hvordan unngå pilotkirkegården?"

RECONNECT er et forskningsnettverk for desentraliserte kliniske studier. Denne høsten arrangerer nettverket sitt første seminar. For program og påmelding følg linken; RECONNECT-seminar 25. november: "Hvordan unngå pilotkirkegården?"  

Foruten en statusgjennomgang av prosjektet vil seminaret fokusere på medisinsk utstyr, spesielt testing og tilgjengeliggjøring av applikasjoner. 

  • Dato: 25. november 2024
  • Tid: 09:30 - 15:15
  • Påmeldingsfrist: 15. november 2024
  • Påmeldigse her
  • Sted: Stortingsgata kurs & konferanse, Stortingsgata 20
  • Pris: Gratis

Se nettsidene til REDONNECT! 

I helsevesenet utvikles det i dag mange ulike apper med forskningsmidler. Appene utvikles og brukes i forskning, men mange av appene defineres som medisinsk utstyr og videre bruk stoppes av omfattende prosesser for å CE-merke og kommersialisere appen. Det er derfor mange gode apper som aldri blir tatt i bruk utenfor forskning, og dermed ikke kommer pasientene til gode. 

Foredragsholdere vil dele sine erfaringer med utvikling av apper, hva det er viktig å tenke på ved utvikling av apper, det praktiske i søknadsprosessen og hvordan vi kan bruke digitalisering for å forbedre helsetjenesten.

Foreløpig program:

09:30 - 10:00   -   Registrering og mingling

10:00 - 11:00   -   Oppstart RECONNECT

11:00 - 11:20   -   Pause

11:20 - 12:00   -   Hvordan komme i gang med å teste ut medisinsk utstyr

12:00 - 12:50   -   Lunsj

12:50 - 13:45   

-   Helse Sør-Øst om deres rolle i innovasjon 

-   Hvordan gjøre medisinsk utstyr tilgjengelig

13:45 - 14:05   -   Pause

14:05 - 15:05   

-   Erfaringer med å få apper ut på markedet               

-   Panelsamtale - Hvordan unngå pilotkirkegården?

15:05 - 15:10   -   Avslutning

Endelig program kommer så snart det er klart, og det kan forekomme endringer i tidspunktene over

Ledidi Core introduksjonskurs 26. november

Forskningsstøtte holder introduksjonskurs i bruk av Ledidi Core for alle ansatte i Helse Sør-Øst RHF. Ledidi Core er en selvbetjent, skybasert IT-løsning for innsamling og analyse av strukturerte data. Løsningen er godkjent i Helse Sør-Øst til forskningsstudier og til kvalitetsregistre, og er egnet for multisenterstudier. Forsker/kliniker kan selv designe spørreskjema, importere Excel-filer og legge til prosjektdeltakere i løsningen.

  • Når: 26. nov. 2024, 09:00 - 11:00
  • Hvor: Sogn Arena, Klaus Torgårds vei 3, Møterom Undredal, 1. etasje
  • Påmelding: Påmelding 26 nov

Se mer informasjon: Ledidi Core introduksjonskurs - Oslo universitetssykehus HF

ACR: 14. – 19. november 2024

ACR 2024 arrangeres i 2024 14. – 19. november i Washington, DC.

Abstract Submission har åpent og fristen er 18. juni, for mer informsjon se her; Annual Meeting Abstract Submission

Registration and housing details will be available in June.

For mer informasjon se her; Annual Meeting (rheumatology.org)

Veiledning for stipendiater i brukermedvirkning i forskningsprosjektet: november 2024

Velkommen til veiledning i brukermedvirkning i forskningsprosjektet for ph.d-stipendiater tilknyttet REMEDY forskningssenter høsten 2024!

Det vil være fire årlige gruppeveiledninger hvor hensikten er å øke fokuset og kompetansen om brukermedvirkning i den enkeltes forskningsprosjekt. Veiledningen vil vare i 45 minutter og er basert på en av deltakernes forhåndsinnsendte problemstilling i prosjektet som omhandler brukermedvirkning. Temaene kan være alt fra oppstartsfase, etableringen av prosjektgruppe, rolle- og forventningsavklaring til fase med analyse og eksempelvis medforfatterskap. Veiledningen vil kunne synliggjøre brukermedvirkning i forskningsprosjektene deres og er en anledning til å presentere en problemstilling som omhandler samarbeidet med brukermedvirkerne i prosjektene til den enkelte.

Det vil sendes ut invitasjon til stipendiatene i forkant av veiledningen for påmelding. Noter gjerne allerede nå høstens muligheter for veiledning:

Mandag 18. november kl 1400-1445.

Begge veiledningene vil være i i DBL-bygget møterom 117 (Diakonhjemmet sykehus)

Velkommen skal dere være!

Husk å skrive på at påmeldingen til veiledningen sendes til Marianne Skaar Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 

PROMiNET Fordypningskurs: bruk av pasientrapporterte endepunkter i kliniske studier 6. - 8. november 2024

PROMiNET arrangerer Fordypningskurs i bruk av pasientrapporterte endepunkter i kliniske studier. Økt bruk av PROM (Patient Reported Outcome Measures) i forskning og klinikk er en ønsket utvikling og i tråd med politiske føringer. For å sikre høy kvalitet i denne type forskning, er det viktig å lære seg de metodiske aspekter ved bruk av PROM.

  • Dato: 6. - 8. november 2024
  • Sted: Radiumhospitalet, Forskningsbygg K, Seminarrom 1-2/Auditoriet

Kurset er primært beregnet for ph.d.-studenter, kliniske forskere og helsepersonell som er involvert i forskning med PROM i Helse Sør-Øst.

Kurset vil kunne gi 2 studiepoeng i ph.d.-programmet ved Universitetet i Oslo.

Kurset arrangeres med fysisk oppmøte 6. og 7. november og på Teams den 8. november.

Deltakeravgift: 1000 kr (inkludert lunsj 6. og 7. nov.)

Påmeldingsfrist: 9. oktober 2024 (totalt 25 plasser)

Informasjon om påmelding, program og prosjektskisse se her. 

WP 5 og WP7 inviterer til høstseminar, 5.november

WP 5 og WP7 inviterer til høstseminar hvor vi deler erfaringer med utvikling, evaluering og bruk av apper og andre digitale intervensjoner. Vi kommer tilbake med mere detaljert program senere, men hold av datoen allerede nå.

Tidspunkt: Tirsdag 5. november kl. 14:30-17:30.

  • Sted og tid: Klasserom D14-A111 Atrium Sør på ViD
  • Tirsdag 5. november kl. 15:00-17:00
  • Link til rommet HER 😊    
  • Påmelding HER

 

PROGRAM:

  • 15.00-15.30  Presentasjon av Kinetech - et program for bevegelsesanalyse
  • 15.30-15.45  Enkel bevertning
  • 15.45-16.45  Erfaringer med ulike app-utviklere/leverandører
    1. USIT: Happy Hands v/Anne Therese
    2. Youwell: Urika & Genus v/Nina og Anne Therese
    3. Abel: SPARK v/Sella
    4. Flow Technology : DRIV v/Anne-Lene
  • 16.45-17.00  Prosess med CE-merking og eierskap v/Nina og Anne Therese
Nasjonalt kurs i studiesykepleie, oktober/november 2024

Hovedmålgruppen for opplæringen er sykepleiere som ønsker å bidra til behandlingsforskning integrert i en klinisk avdeling eller ved en forskningspost. Det er et grunnleggende kurs for studiesykepleiere som gjerne har ett halvt til ett års erfaring. Kurset berører et bredt spekter av oppgaver tilknyttet studiesykepleierrollen, og fokuserer primært på praktisk utøvelse av studiesykepleie innenfor rammen av gjeldene regulatoriske krav. 

Kurset består av både fysisk møte/webinar (m/gruppearbeid) over to halve dager, og selvstudium (e-læring, videoforedrag, litteraturstudium, og hjemmeoppgaver). Totalt kursomfang er beregnet til ca. 25 timer for de som har erfaring med studiesykepleie, mens uerfarne må beregne mer tid.  Se kursprogram

De fysiske møtene vil bli på: Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus. 

Nytt! Fra høsten 2024 innføres deltakeravgift. Dette ble besluttet på NorCRIN styremøte 24. april 2024. Pris kr. 1000 betales ved påmelding via kredittkort eller VIPPS. Husk å holde av tidspunktene i din kalender og avtal med arbeidsgiver at du får anledning til å delta på begge kursdager, refusjon av deltakeravgift samt tid til å gjennomføre hjemmeoppgavene (fullførte hjemmeoppgaver er krav for å få godkjent kurs). 

Kursdager/webinar 2024:

  • Fredag 18. oktober kl 11.30-14.45
  • Onsdag 27. november kl 13.00-15.30.

Materialet for selvstudium (e-læringskurs) vil bli tilgjengelig i Læringsportalen ved HF’ene, og selvstudium og hjemmeoppgaver skal fullføres innen siste webinar, hvor svar på oppgavene gjennomgås i grupper. Det er ca. 100 plasser på kurset som vil bli fordelt mellom foretakene. 

Ved spørsmål, ta kontakt med kurskoordinator Tanja Igland, på e-post: tanja.igland@helse-bergen.

MUSS konferanse; 31. oktober – 1. november 2024

Bli med på vår tverrfaglige konferanse med to innholdsrike dager med spennende foredrag. Konferansen er aktuell for forskere, helsepersonell, brukere, klinikere og andre som er interesserte i muskelskjeletthelse. Deltakelse på konferansen gir deg en mulighet til nettverksbygging og til å bli inspirert av andre som deler din interesse for feltet.

Abstrakt til fire foredrag og/eller posterpresentasjon
Du er velkommen til å sende inn abstrakt til frie foredrag og/eller posterpresentasjon. Abstrakt sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. innen 10. september 2024. Vi ønsker sammendrag fra studier i alle faser - fra planlagte prosjekter til publiserte arbeider. Det blir delt ut pris til beste frie foredrag og beste posterpresentasjon.

Samarbeidsforum
Har du et prosjekt eller en prosjektsøknad under arbeid og trenger innspill fra brukermedvirkere i Skjelettnett, har du mulighet til å melde deg på samarbeidsforum på konferansen. Panelet med brukermedvirkere representerer ulike organisasjoner og sykdomsfelt. Deltakelse på denne sesjonen krever forhåndspåmelding. Med deg på ved å sende mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Godkjente kurspoeng
Deltakelse på konferansen gir godkjente kurspoeng/timer for ulike profesjoner. Informasjon om dette finner du på konferansens webside og mer informasjon om dette legges ut etter hvert som foreninger/forbund godkjenner timer for konferansedeltakelse.

Påmelding
Meld deg på via følgende lenke: https://www.trippus.net/muss2024/deltaker

Her kan du melder deg på en eller to dager, middag på konferansehotellet 31. oktober og booke overnatting. Vi har reservert noen hotellrom på Comfort Runway Hotell.

For mer informasjon om konferansen, godkjente kurspoeng, påmelding, innsending av abstrakt og samarbeidsforum, se: www.muss.no

  • Sted: Comfort hotel Runway, Hans Gaarders vei 27, Gardermoen
  • Tid: 31. oktober-1. november 2024
  • Abstraktfrist: 10. september 2024
Statistics in randomized controlled trials (RCTs): 23-25 oktober

This course gives an overview of methodological issues and challenges in the design and statistical analysis of randomized controlled trials. We will discuss practicalities and common issues to keep in mind when planning an RCT. We will focus on the key elements of a well-planned RCT, considering different study designs and presenting the most common challenges in the statistical analysis of the results. The topics will be presented based on real examples and cases experienced by the instructors.

The course is divided into the following three parts:

 

  1. Introduction and main components of RCTs
    • Structure of RCTs
    • Basic study design
    • Possible biases and generalizability
    • Blinding
    • Randomization
  1. Hypothesis testing and sample size
    • Different types of tests
    • Different types of outcomes
    • What to report
    • Sample size calculation and related issues
    • Interim analysis
    • Different study designs (crossover trials, cluster-randomized trials, etc.)
  1. Further challenges in planning RCTs
    • Compliance issues
    • Missing data
    • Practical issues in analyzing and reporting results

WHO SHOULD ATTEND

You should attend our course if you are planning or are involved in RCTs or are interested in expanding your knowledge of trial design and analysis. The course is suitable for both clinical and non-clinical researchers.

Påmeldingsfrist: 11. oktober, kl. 16:00 (totalt 80 plasser)

Link til påmelding her

Prosjektleders rolle og ansvar i helseforskning – GDPR, biobank, avtaler mm. 26.september

Informasjonsmøtet er todelt mellom Personvern og Forskerstøtte. Forsøkerstøttes del vil legge opp til diskusjon og spørsmål med utgangspunktet i en presentert case. Møtet er relevant for alle med interesse for eller en rolle i helseforskningsprosjekter.

  • Dato: Torsdag 26. september, kl. 09:00 - 11:00
  • Sted: Sogn Arena, Klaus Torgårdsvei 3, møterom Undredal

Hvilket ansvar påhviler en prosjektleder i et helseforskningsprosjekt?

  • Hvordan melder man inn prosjektet til Personvernombudet?
  • Hvilke godkjenninger må på plass før prosjektstart?

Dette får du svar på ved å delta på informasjonsmøtet til Teamet for forskningsrådgivning og personvern ved OUS i september.

Det er satt av tid til spørsmål og diskusjon, og har du spørsmål du ønsker vi skal ta opp i møtet tar vi gjerne imot! Sendes til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hold av datoen, påmeldingsinformasjon kommer i august!

Arbeidspakke 6 inviterer til ettermiddagsmøte med Kevin Winthrop 24.09.24

Den 24.09 blir det et åpent ettermiddagsmøte på Diakonhjemmet med Kevin Winthrop som kommer til Norge for å være opponent for Ingrid Egeland Christensen. 

Tentativ tittel: Vaksinasjon av pasienter på b/tsDMARDs. Hva lærte vi som revmatologer av pandemien? 

Møterom 1

Mer informasjon kommer, men håper dere vil holde av dagen

Veiledning for stipendiater i brukermedvirkning i forskningsprosjektet: september 2024

Velkommen til veiledning i brukermedvirkning i forskningsprosjektet for ph.d-stipendiater tilknyttet REMEDY forskningssenter høsten 2024!

Det vil være fire årlige gruppeveiledninger hvor hensikten er å øke fokuset og kompetansen om brukermedvirkning i den enkeltes forskningsprosjekt. Veiledningen vil vare i 45 minutter og er basert på en av deltakernes forhåndsinnsendte problemstilling i prosjektet som omhandler brukermedvirkning. Temaene kan være alt fra oppstartsfase, etableringen av prosjektgruppe, rolle- og forventningsavklaring til fase med analyse og eksempelvis medforfatterskap. Veiledningen vil kunne synliggjøre brukermedvirkning i forskningsprosjektene deres og er en anledning til å presentere en problemstilling som omhandler samarbeidet med brukermedvirkerne i prosjektene til den enkelte.

Det vil sendes ut invitasjon til stipendiatene i forkant av veiledningen for påmelding. Noter gjerne allerede nå høstens muligheter for veiledning:

Mandag 16. september kl 1400-1445.

Mandag 18. november kl 1400-1445.

Begge veiledningene vil være i i DBL-bygget møterom 117 (Diakonhjemmet sykehus)

Velkommen skal dere være!

Kurs i forskerinitierte kliniske studier – Fra idé til publikasjon, 26. november

Kurset gir en praktisk rettet innføring i planlegging, gjennomføring og avslutning av kliniske studier med akademisk sponsor, dvs. der sykehus eller andre ikke-kommersielle foretak har det overordnede ansvaret.

Kurset henvender seg spesielt til forskere som skal ha ansvar for kliniske studier, primært legemiddelutprøving, men kan også være nyttig for andre som er involvert i klinisk forskning.

 Målet med kurset er å:

  • Øke forståelsen for hvilke ressurser og kvalifikasjoner som kreves
  • Øke forståelsen for roller og ansvar i en klinisk studie
  • Dele kunnskap om hva man må tenke på i de ulike fasene av en klinisk studie

Det forutsettes at deltakerne har kjennskap til Good Clinical Practice (GCP) og tilhørende terminologi.

Du kan delta på kurset stedlig eller digitalt

  • Dato: 26. november 2024, kl. 09:00 - 16:00
  • Sted: Rikshospitalet, Rødt auditorium
  • Digitalt: Teams (Lenke til Teams vil bli sendt ut dagen før kurset)
  • Påmeldingsfrist: 21. november 2024, kl. 16:00
  • Informasjon og påmelding se link her
Vi ønsker flere kliniske studier – hvordan utvikle forskningsstøtte? Informasjonsmøte 6. eller 13. september

Det er bred enighet om at kliniske studier er et gode for dem som deltar og for de miljøene som gjennomfører studier. Vi ønsker derfor å øke antallet nasjonale og internasjonale studier.

NorCRIN er et nasjonalt samarbeid for å styrke forskningsstøtte, med mål om å styrke forskningsstøtte ved både universitetssykehus og andre sykehus. NorCRIN har laget en rapport med anbefalinger for hvordan forskningsstøtte bør utvikles videre, etter å ha besøkt tilsvarende enheter i Norden og Europa. 

Det legges til grunn at all forskningsstøtte skal være til nytte for forskere og studiegruppene som gjennomfører studier, og ønsker derfor at forskere, studiepersonell og forskningsstøtte-kollegaer skal lese rapporten og komme med innspill; er forslagene relevante, er de realistiske, vil de bidra til en ønsket utvikling?

For å gi et godt bakteppe før en gjennomlesning av rapporten, setter vi opp digitale informasjonsmøter i Helse Sør-Øst. Her vi vil presentere:

  • NorCRIN og Arbeidspakke 11 (AP11) - som har utarbeidet rapporten
  • Resultater og anbefalinger
  • Videre arbeid med innspill og ny versjon av rapporten

Rapporten kan du lese her.

Les mer om AP11 Organisatoriske enheter til støtte for kliniske studier her.

Dato for digitale informasjonsmøter:

6. september 2024, kl. 11:30 - 12:30

13. september 2024, kl. 11:30 - 12:30

Møtet avholdes på Teams to ganger, lenke sendes til alle påmeldte dagen før møtet.

Påmeldingsfrist: Onsdagen før møtet

Påmelding: Påmelding her via QuestBack 

Målgruppe: Forskere, studiepersonell, ansatte i forskningsstøtte

 

 

WP 1 Sensommerseminar 22.8

Velkommen til sensommerseminar for WP 1 22.august med påfølgende middag på SKUR 33.

Seminaret avholdes på møterom 1 på Diakonhjemmet sykehus fra klokken 15:00 – 17:15. Vi ser frem til et spennende program, se vedlegg i mail.

Påmelding gjøres via nettskjema https://nettskjema.no/a/436733 innen 15.august.

Program:

15:00 – 15:15 Frukt og kaffe

15:15 – 15:30 Introduksjon v/Siri Lillegraven, Anna-Birgitte Aga og Silje W. Syversen

15:30 – 15:50 Nye resultater: ReMonit-studien + prosjekt under avklaring v/ Inger Jorid Berg, TBD

15:50 – 16:05 CTIS - Hvordan går det i praksis og hva kan CTU tilby av hjelp? v/ Camilla Skancke Mørstad og Bitte Stenvik

16:05 – 16:20 Pause

16:20 – 16:35 Kliniske studier på vakttid - Erfaringer fra oppstart av HIFSAT v/Maren Paus

16:35 – 17:00 Klimakrisen - hvordan kan vi bidra? Klimaavtrykk som utfallsmål ved kliniske studier v/Lena Bugge Nordberg

17:00 – 17:15 Diskusjon og oppsummering

18:00 Middag, Skur 33, Akershusstranda 11, 0150 Oslo

 

Forskningsstøtte holder digitalt kurs i hvordan søke forskningsmidler fra HSØ? 7. august

Dato: Onsdag 7. august 2024, kl. 14:00 - 15:30

Sted: Digitalt via Teams

Temaer for kurset:

  • Formulere mål
  • Gjøre en forskjell
  • Svare på vurderingskriteriene
  • Velge søknadskategori

Dette kurset er det samme som kurset holdt fysisk 24. juni 2024

Lenke til Teams vil bli sendt ut på e-post i forkant av kurset.

Påmeldingsfrist: 5. august, kl. 16:00

Kontakt for ev. spørsmål: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Påmelidng her

Grønn kongress: 21. juni 2024

For fjerde gang blir det Grønn kongress for revmatologi. 

Arrangementet er gratis, og vi får plass til 150 gode kolleger (først til mølla) på Deichman i Bjørvika. I tillegg sender vi digitalt, slik at alle kan få oppleve høydepunktene fra EULAR.

Årets engasjerende miljøforedrag holdes av Bob van Oort (cicero.oslo.no), seniorforsker ved CICERO. 

EULAR 2024

EULAR: 12. - 15. juni 2024

EULAR 2024 arrangeres i Wien 12. juni - 15. juni 2024.

For mer informasjon se her EULAR kongress

Kurs i klinisk utprøving av medisinsk utstyr: 11. juni 2024

NorCRIN-partner, St.Olavs hospital, arrangerer kurs våren 2024 i utprøving av medisinsk utstyr, 11. juni 2024 kl 09:00-12:30 (digitalt via Zoom). Det er gratis og åpent for alle, fra hele landet. Program kommer her i løpet av våren: Kurs i klinisk utprøving av medisinsk utstyr - www.norcrin.no

  • Kursinnhold: Hva skal til for å kunne gjennomføre klinisk utprøving av medisinsk utstyr innenfor gjeldende regelverk.
  • Målgruppe: Kurset retter seg mot forskere, prosjektledere, stipendiater, leger, studie-sykepleiere/koordinatorer og andre helsefaggrupper som ønsker å øke sin kompetanse innen planlegging og gjennomføring av studier av medisinsk utstyr.

Direktoratet for medisinske produkter (DMP) avholder webinarer om medisinsk utstyr. Oversikt over planlagte webinarer og opptak og presentasjoner av de som er gjennomført finner du her, Webinarer om medisinsk utstyr - Direktoratet for medisinske produkter (dmp.no).

Frist for påmelding er 05.06.24

Introduksjonskurs i helseøkonomisk evaluering: 07. juni 2024

Forskningsstøtte presenterer et introkurs i helseøkonomisk evaluering. For å forstå hva som gjør at noen behandlinger blir prioritert og andre ikke er det viktig å forstå begrep som behandlingseffekt, kvalitetsjusterte leveår (QALY) og kostnadseffektivitet. Team helseøkonomi ved forskningsstøtte, OUS, forklarer hva helseøkonomi er, hva som inngår i en helseøkonomisk evaluering, hvordan dataene analyseres og hvorfor helseøkonomisk evaluering er viktig å inkludere i en klinisk studie.

Kurset henvender seg først og fremst til stipendiater og forskere som arbeider med kliniske studier. Vi oppfordrer til stedlig deltakelse. Mer informasjon om programmet kommer snart!

  • Dato: 7. juni 2024, kl. 09:00 - 12:00
  • Påmeldingsfrist: 3. juni 2024, kl. 16:00
  • Sted: Rikshospitalet, Rødt auditorium eller digital deltakelse
  • For spørsmål: ta kontakt med Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

PÅMELDING