HIFSAT
Studie av kirurgisk tilnærming ved hoftebrudd
Prosjektledere
Postdoktor
PhD stipendiat
OM PROSJEKTET
Den vanligste operasjonen ved hoftebrudd er at hele hoftekulen skiftes med en sementert hemiprotese. Etter en slik skade og operasjon er det mange pasienter som aldri oppnår samme funksjonsnivå som før skaden, og dette er en stor belastning for pasientene, men også for deres pårørende og for pleie- og omsorgssektoren.
En ny kirurgisk metode, såkalt SPAIRE tilgang, bevarer mange av de anatomiske strukturene som vanligvis kuttes over under en hemiproteseoperasjon.
I den randomisert-kontrollerte HIFSAT-studien vil man undersøke om pasienter operert med SPAIRE-metoden har bedre funksjon og mobilitet etter operasjon, sammenlignet med pasienter som blir operert med nåværende standardmetode (såkalt lateral tilgang). Dette kan få betydning for hoftebruddbehandling både nasjonalt og internasjonalt.
HVEM KAN VÆRE MED?
Pasienter over 50 år, som innlegges på et studiesykehus med et akutt lårhalsbrudd, vil være aktuelle for deltakelse. Forskerne planlegger å inkludere 406 pasienter. Inklusjonen startet 30.4.2024.
Halvparten av studiepasientene skal randomiseres til å opereres med SPAIRE-tilgang og halvparten skal opereres med lateral tilgang. Pasientene skal til kontroll 4, 12 og 24 måneder etter operasjonen, for å måle funksjon og smerter.
Pasientene inkluderes på sengepost før operasjonen.
Pasienter som ikke kan komme til poliklinisk kontroll skal kontrolleres på institusjon eller hjemme.
HVA INNEBÆRER STUDIEN?
I HIFSAT (The Hip Fracture Surgical Approach Trial) sammenlignes standard operasjonstilgang (Direkte Lateral Tilgang, der en løsner gluteus medius for å entre hofteleddet) med en ny muskelbesparende bakre tilgang, SPAIRE (Saving Piriformis and Internus, Repair Eksternus).
Studien er et samarbeidsprosjekt med Ahus og Ullevål, OUS.
Studien kan potensielt bedre funksjon og smerter hos en svært utsatt pasientgruppe, og studien vil kunne ha stor betydning også internasjonalt.
Hovedutfallsmålet er Harris Hip score, etter 4 måneder, som måler både funksjon og smerter hos pasientene som er operert i hoften.
I studien skal forskerne også undersøke en rekke andre utfallsmål, som livskvalitet, lengde på sykehusinnleggelse og proteseplassering mm.