Skip to main content

ReMonit Gout

Mestringsapp for urinsyregikt

Prosjektleder


PhD stipendiat

Postdoktor

OM PROSJEKTET

Urinsyregikt er en inflammatorisk revmatisk sykdom karakterisert av tilbakevendende, svært smertefulle anfall. Dersom man går med et forhøyet urinsyrenivå i blodet over tid, dannes det urinsyrekrystaller, som kan føre til en akutt betennelsesreaksjon i ledd.

Urinsyregikt er den eneste av de inflammatoriske revmatiske sykdommene som kan kureres, dvs. at pasientene kan unngå å få anfall dersom de får riktig dosert medikamentell behandling og hvis de fortsetter å ta medikamentene daglig.

I dagens behandlingsforløp får alle pasienter som skal starte med urinsyresenkende medikamenter, en samtale med sykepleier, som informerer om sykdommen, behandlingsmålet, medikamentell behandling og kostholdsråd. Deretter følges pasienten opp med månedlig blodprøvetaking og telefonkonsultasjon med sykepleier inntil behandlingsmålet er nådd.

I ReMonit Gout studien skal vi undersøke om Urika-appen kan støtte pasienter under urinsyresenkende behandling. Appen er utviklet i samarbeid med brukerrepresentanter og spesialister og er grundig testet av 21 pasienter i en anvendbarhetsstudie.

Appen inneholder informasjonsfilmer og tekst om sykdommen og behandlingsmetoder, påminnelser for medisinering og blodprøver, og en graf med oversikt over urinsyrenivået. Den har også en funksjon for tilpassing av medisindoser og en meldingstjeneste til sykepleier.

En sykepleier vil gi digital avstandsoppfølging via en digital plattform knyttet til appen. Vi skal teste den digitale oppfølgingen i en klinisk studie (randomisert, kontrollert, non-inferiority studie) for å undersøke om oppfølgingen ikke er dårligere enn dagens telefonoppfølging med sykepleier.

HVEM KAN VÆRE MED?

Deltakere i studien vil bli rekruttert blant voksne pasienter som er henvist til Diakonhjemmet sykehus, som får diagnosen urinsyregikt og skal starte med urinsyresenkende behandling.

Deltakerne kan ikke ha andre alvorlige sykdommer, dårlig nyre- eller leverfunksjon, eller være gravide eller ammende.

Det er også et krav at deltakerne eier en smarttelefon eller et nettbrett og har gode norskkunnskaper.

HVA INNEBÆRER STUDIEN?

Studien varer i 2 år. Alle pasienter får en første konsultasjon med sykepleier ved Diakonhjemmet sykehus. Pasienter som takker ja til å delta i studien blir tilfeldig fordelt (ved loddtrekning) til en av to grupper:

  • En gruppe (kontrollgruppen) skal følges opp i henhold til dagens behandlingsforløp med månedlige telefonkonsultasjoner med sykepleier.
  • Den andre gruppen (intervensjonsgruppen) vil få oppfølging ved hjelp av egenmestringsappen Urika og følges opp digitalt av en sykepleier.

Alle deltakerne skal ta blodprøver og svare på et digitalt spørreskjema ved oppstart, og etter 1 og 2 år.

I tillegg vil alle bli bedt om å svare på et par korte spørsmål hver 3. måned.

Det tas blodprøver hver måned frem til behandlingsmålet er nådd, deretter tre måneder etter at målet er nådd.

Alle som deltar i studien vil bli innkalt til en konsultasjon med sykepleier på sykehuset etter 1 år.

Deretter vil pasientene følges opp av sin fastlege med blodprøver ca. hver 6 måned.

Etter 2 år vil deltakerne igjen bli innkalt til en konsultasjon med sykepleier, som gjennomføres på sykehuset eller per telefon.

Etter 1 og 2 år vil vi evaluere om digital oppfølging ikke er underlegen en sykepleier-ledet oppfølging med telefonkonsultasjoner. Vi vil også gjøre en helseøkonomisk evaluering av de to oppfølgingsstrategiene.