SPARK
SPondylARitt Kondis
Prosjektleder
Postdok
PhD-stipendiat
OM PROSJEKTET
Spondyloartritt (tidligere kallet Bekhterev) er en kronisk inflammatorisk leddsykdom som rammer bekkenleddene og ryggsøylen. Sykdommen kan gi redusert bevegelighet og smerte, den debuterer oftest før 45 års alder og rammer ca. 1 % av befolkningen. Det er typisk for spondyloartritt at sykdomsaktiviteten varierer over tid og det kan også bety at behandlingen varierer.
Trening er en hjørnesten i behandlingen av spondyloartritt og er alltid en del av behandlingen, uansett om det i tillegg er behov for medikamentell behandling.
Den medikamentelle behandling kan bestå av milde betennelsesdempende legemidler (f.eks. Ibux, Naproksen), ved behov, eller potente immunsupprimerende biologiske legemidler i form av tumor nekrose faktor inhibitorer (f.eks. etanercept/Enbrel, adalimumab /Amgevita).
Pasienter med spondyloartritt og revmatologer har bruk for en sikker evaluering av om trening har tilstrekkelig effekt på sykdomsaktiviteten før beslutningen om å starte med biologiske legemidler treffes.
Studien varer i 6 måneder og er en randomisert studie hvor deltakerne skal trene i 3 eller 6 måneder.
Treningen i SPARK følger anbefalingene til den generelle befolkningen med 2 høyintensitetsøkter, en moderat kondisjonsøkt og styrketrening hver uke.
Treningsprogrammet leveres digitalt med SPARK-appen, hvor de enkelte økter ligger i kalenderen. I SPARK-kalenderen vil der er også være lenker til spørreskjemaer som må fylles ut. Deltakerne vil også se små videosnutter med informasjon om spondyloartritt i appen, samt få råd fra helsepersonell og en pasientrepresentant om hvordan man kan leve best mulig med sykdommen.
SPARK evalueres på flere parameter, men den viktigste er om trening kan redusere sykdomsaktiviteten tilstrekkelig.
HVEM KAN VÆRE MED?
Voksne pasienter med nydiagnostisert spondyloartritt (innenfor de siste 2 årene), uten biologisk behandling.
HVA INNEBÆRER STUDIEN?
Pasienter som ønsker å delta i studien blir delt i to grupper ved loddtrekning på 2 tidspunkt: ved start og etter 3 måneder.
Loddtrekning nr. 1 (ved start):
Treningsgruppen får tildelt treningsapplikasjonen SPARK til smarttelefoner eller nettbrett. De vil få innføring i SPARK, trening generelt samt forskjellige treningstyper. De skal gjennomføre trening minst 3 dager per uke. De vil få fortløpende treningsveiledning av fysioterapeut, både for å sikre en progresjon i treningen og for å sikre tilpasning av treningen. Treningsdata blir samlet inn med sportsklokke og ved egen registrering i SPARK appen.
Kontrollgruppen vil følge det vanlige kontroll- og behandlingsopplegget, som oftest vil det inkludere anbefaling om trening og evt. en henvisning til fysioterapeut for en engangsvurdering.
Etter 3 måneder evalueres om SPARK har effekt eller ikke.
Loddtrekning nr. 2 (etter 3 måneder):
Alle deltakerne skal trene med SPARK appen i 3 måneder etter loddtrekning nr. 2.
Oppfølgingsgruppen skal følge samme opplegget som for Treningsgruppen etter loddtrekning nr. 1, med personlig digital treningsveiledning av en fysioterapeut hver uke.
Ikke-oppfølgingsgruppen skal følge treningsprogrammene i SPARK-appen på egen hånd uten den ukentlige personlige treningsveiledning.
Alle deltakerne skal besvare 3 større spørreskjemaer og 4 korte spørreskjemaer, dette gjøres digitalt. I tillegg skal alle deltakere gjennomføre tester på 3 forskjellige dager (rundt 2 timers varighet) med 12 ukers mellomrom. Testene innebære fysiske tester for kondisjon og styrke, funksjonstester og måling av kroppssammensetning samt to blodprøver fra fingerspissen (CRP og laktat)
Hvordan bli med i SPARK?
Hvis du ønsker å bli vurdert for deltakelse i SPARK-studien, kan du be din revmatolog henvises deg til prosjektet på Diakonhjemmet sykehus. Henvisningen skal sendes som vanlig og merkes med SPARK. Du og din spondyloartritt skal følges opp hos din revmatolog samtidig med deltakelse i SPARK studien.
Henvisningen til SPARK skal inneholde din diagnose, en beskrivelse av dine MR bilder av bekkenleddene og/eller ryggsøylen med informasjon om hvor MR bildene er tatt. Vi ønsker også den seneste CRP verdien, med dato for prøvetagningstidspunktet.
Når du har blitt henvist til oss, vil du få en telefonoppringning for å sikre at du oppfyller kriteriene for deltakelse og ikke har noen av eksklusjonskriteriene.
Eksklusjonskriterier er blant annet bruk av biologiske legemidler nå eller tidligere, graviditet, kontraindikasjoner mot høyintensitets trening (f.eks. alvorlig eller ukontrollert hjerte-kar sykdom, lungesykdom eller kreftsykdom).