Skip to main content

Rekordmange doktorgrader ved Diakonhjemmet sykehus

Foto av to menn

I 2024 har Diakonhjemmet sykehus satt ny rekord med 14 doktorgrader på ett år. Dette markerer en viktig milepæl i arbeidet for bedre behandling og helsetjenester. Det er resultatet av en langsiktig satsing på forskning og innovasjon til beste for pasientene.  Syv av doktorgradene kommer fra REMEDY-senteret. 

På bildet: Klinikksjef Kjetil Bergsmark og forskningssjef Espen A. Haavardsholm forteller at sykehuset har en strategi om å gjennomføre pasientnær forskning som bedrer klinisk praksis.

Årets 14 doktorgrader dekker et bredt spekter temaer med betydning for pasientbehandlingen ved sykehuset. Hele syv av dem dreier seg om revmatiske sykdommer. 

Ledende på forskning utenfor universitetssykehusene

Diakonhjemmet sykehus har i mange år hatt den høyeste forskningsaktiviteten blant norske sykehus utenom universitetssykehusene.

Forskningssjef Espen A. Haavardsholm forklarer at forskning er en integrert del av klinikken:

– Vi har en strategi om å gjennomføre pasientnær forskning som bedrer klinisk praksis. Det at forskningen er integrert i ordinære pasientløp bidrar til at pasientene får rask nytte av metoder forskningen viser virker best. Høy forskningsaktivitet er gode nyheter for dem, sier han.

Han understreker også at doktorgradene ikke bare gir konkrete resultater, men også utdanner fremtidens forskere.

Forskning for bedre behandling

REMEDY bidrar betydelig til medisinsk utvikling og pasientbehandling. Målet er å gjøre behandlingen mer treffsikker og å styrke helsevesenet til å møte fremtidens utfordringer.

Ledende innen revmatiske sykdommer

Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning er ledende både nasjonalt og internasjonalt innen behandling og forskning på revmatiske sykdommer. Klinikken bidrar også til utvikling av retningslinjer for bedre pasientbehandling. REMEDY forskningssenter er en viktig del av dette miljøet.

Med det revmatologiske miljøets lange forskningshistorie er det ikke overraskende at syv av årets 14 doktorgrader fra Diakonhjemmet sykehus kommer fra denne klinikken.

– Vi har et sømløst samarbeid mellom forskning og klinikk, sier Kjetil Bergsmark, leder for Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning. Han understreker at nettopp det gjør det mulig å gi pasientene rask tilgang til innovativ behandling.

Syv doktorgrader fra REMEDY

Forskningen ved Diakonhjemmet sykehus er altså tett knyttet til praksis.

Her er en kort presentasjon av REMEDYs syv doktorgrader fra 2024. Klikk på lenkene for å lese en større sak om hver av dem.

Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning/REMEDY

  • Master i idrettsvitenskap, Joachim Sagen, ved REMEDY og Enhet for helsetjenesteforskning og innovasjon, Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning: Brukermedvirkning gir bedre helsetjenester.
    • Pasienter som deltar aktivt i egen behandling, oppnår bedre resultater.
  • Lege i spesialisering,Marthe Kirkesæther Brun, ved REMEDY og Klinikk for revmatologi, poliklinikk og forskning: Persontilpasset behandling.
    • Doser av infliximab bør justeres basert på blodkonsentrasjon for å unngå sykdomsoppbluss.